Myko San novosti i zanimljivosti

Vrijeme čitanja: 2 minute

Novosti i zanimljivosti

Nitko točno ne zna koliko vrsta gljiva ima na Zemlji. Suvremene procjene kreću se u rasponu od 500,000 do čak 9,9 milijuna, ali mikolozi općenito prihvaćaju brojku od 1,5 milijuna vrsta. Od toga je do sada identificirano, bolje reći imenovano, 75-100,000 vrsta, i stalno se otkrivaju nove.

Broj vrsta gljiva koje još treba otkriti i istražiti njihova potencijalna medicinska i prehrambena svojstva – očito je golem: ako samo 5% od procijenjenih 1,5 milijuna vrsta ima takvu vrijednost, to bi značilo da oko 75,000 vrsta gljiva može poslužiti za prehrambene i/ili ljekovite svrhe! Razvoj u toj oblasti već je sada tako širok i intenzivan da ga nazivaju “ne-zelenom revolucijom”, koja već ima, a u daljem toku 21. stoljeća imat će i sve veći pozitivni i dugotrajni utjecaj na prehranu, zaštitu zdravlja, očuvanje i obnavljanje okoliša, kao i progresivne ekonomske i socijalne promjene.

Na ovim ćemo stranicama izvještavati o novostima i zanimljivostima u istraživanju ljekovitih svojstava medicinskih gljiva, ljekovitih tvari iz gljiva i njihovog djelovanja (na tumore, viruse, bakterije, visoki tlak, masnoće u krvi, šećer u krvi, bolesti srca i krvnih žila, bolesti urogenitalnih, dišnih i probavnih organa itd.), terapeutskih efekata gljiva i proizvoda iz gljiva, upotrebe gljiva u tradicionalnoj medicini raznih naroda, kao i u široj oblasti biologije i biotehnologije gljiva, ne zanemarujući – u načelu – nijedan aspekt života gljiva i međuodnosa ljudi i gljiva. Želimo da ove web stranice pomognu virtualnom konstituiranju i razvoju žive zajednice svih koji su zainteresirani za gljive i njihove ljekovite i druge vrijednosti.

Dr. sc. Ivan Jakopović

ornament

gljiva na suncu