Agarikon.1, rezultati proteomičkih istraživanja terapijskih efekata

Vrijeme čitanja: 2 minute

Agarikon.1: Nova nada protiv uznapredovalog karcinoma

Još jedan svjetski uspjeh hrvatskih znanstvenika

Kombinacija ekstrakata ljekovitih gljiva Agarikon.1, na prirodan i neškodljiv način narušava ključne procese rasta i širenja uznapredovaloga karcinoma debelog crijeva, te poboljšava preživljenje.

To je zaključak rada upravo objavljenog u Frontiers in Pharmacology, jednom od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa na području istraživanja potencijalnih novih terapijskih sredstava, kojega potpisuju Boris Jakopović (Dr Myko San) i suradnici. Ovo svjetski značajno istraživanje rezultat je suradnje međunarodno priznatih znanstvenika sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu te hrvatske kompanije Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva.

Znanstveni članak u Frontiers in Pharmacology, open source (download pdf)

Upotrebom najsuvremenijih metoda proteomike koje se koriste za istodobno praćenje velikog broja procesa u organizmu, prvi smo u svijetu pokazali da kombinacija ekstrakata iz ljekovitih gljiva Agarikon.1 snažno koči tumorski rast i širenje tako da sprečava stvaranje velikog broja proteina koji su uključeni u te procese. Iako je istraživanje rađeno na karcinomu debelog crijeva, riječ je o temeljnim procesima rasta i širenja, zajedničkim svim tipovima raka.

Agarikon.1 istodobno potiče proces slaganja proteina u njihove pravilne strukture, što je nužno za njihovo pravilno funkcioniranje, a koje je tijekom napredovanja tumora narušeno. Treći ključni antitumorski učinak kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva koji smo otkrili odnosi se na metabolizam tumora: ustanovljeno je da Agarikon.1 koči procese stvaranja šećera i lipida kojima tumor sebi pribavlja hranu i energiju. Pored navedenoga, utvrđen je pozitivan utjecaj na niz drugih proteina, biomarkera povezanih sa boljom prognozom daljnjeg toka bolesti.

Ustanovljeno je također da Agarikon.1 u kombinaciji sa istraživanom standardnom kemoterapijom, može značajno pojačati njezine učinke, ublažavajući istovremeno njezine nuspojave.

Želite li saznati više: https://doi.org/10.3389/fphar.2020.01202