Najstariji gljivar na svijetu?

Vrijeme čitanja: 2 minute

Najstariji gljivar na svijetu?

Dr. Josip Jirkal najstariji gljivar

Krajem siječnja 2003. dr. Josip Jirkal, jedan od najaktivnijih članova gljivarskog društva Kamilo Blagaić iz Zagreba od njegova osnivanja prije 20 godina, proslavio je 90. rođendan. Budući da je gljivariti počeo od 5. godine života – u Češkoj kod djeda i bake, gdje je s obitelji proveo godine Prvoga svjetskog rata – svakako je jedan od najstarijih još aktivnih gljivara u svijetu!

Rođen je u Zagrebu 1913. godine, u obitelji građevinskog poduzetnika. Po povratku iz Češke živi, školuje se i radi opet u Zagrebu. Najprije izučeni tekstilni tehničar, pa zatim i tekstilni poduzetnik, štedi za studij medicine, koji završava na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Radio je i kao šef hematološkog laboratorija u bolnici “Sveti Duh”, a većinu radnog vijeka proveo u Domu zdravlja Medveščak kao specijalist medicine rada (ambulante Tvornice ulja Zagreb, “Nade Dimić” i dr.).

U mladosti se bavio skijaškim trčanjem i skokovima, rekreativno ali i natjecateljski, a sve do sada je i aktivni ribolovac, planinar i gljivar.

Dr. Jirkal je proveo mnoge sate na gljivarskim terenima, najviše u Hrvatskoj i Češkoj, i upoznao zaista velik broj vrsta gljiva. Pri tome je i pasionirano snimao, tako da sada raspolaže s oko 2,000 dijapozitiva gljiva. Njegova mikološka biblioteka, obilno prošarana bilješkama na marginama, broji preko 200 knjiga, uključujući većinu klasika – na hrvatskom, češkom, njemačkom, francuskom, talijanskom, ruskom, engleskom, slovačkom i poljskom jeziku. Godinama prati češko-slovačke mikološke časopise, a imao je sreću i upoznati se i razmjenjivati iskustva s nekima od, u međunarodnim razmjerima, istaknutih čeških mikologa – Svrčekom, Smotlachom, Hlavačekom, Heringom, Pouzalom, Semerdžijevom i Kotlabom.

Dr. Jirkal je u svom zadivljujuće dugom gljivarskom stažu upoznao i proučavao velik broj najčešćih porodica i rodova makromiceta, sa vrlo velikim brojem vrsta u njihovu sastavu – osobito jestive, kao i otrovne i halucinogene gljive. Zaista je šteta što svoje proučavanje otrovnih gljiva i trovanja gljivama nije zaokružio monografijom na tu temu.

Aktivan i dalje, dr. Jirkal priprema skoro predavanje u gljivarskom društvu Kamilo Blagaić o najzanimljivijim proljetnim vrstama gljiva iz rodova smrčaka i hrčaka. Nadam se da ćemo još mnogo puta imati čast družiti se s njime na gljivarskim terenima – i opet ćemo nastojati uhvatiti korak s njim.

24.02.2003.

<natrag na vijesti>