Prirodom protiv raka

Vrijeme čitanja: 2 minute

NOVA NADA PROTIV UZNAPREDOVALOGA KARCINOMA

Još jedan svjetski uspjeh hrvatskih znanstvenika

priroda protiv raka
Foto: Branko Ratković

U prestižnom znanstvenom časopisu Molecules, specijalnom izdanju posvećenom translacijskom istraživanju antitumorskih lijekova, objavljeno je najnovije istraživanje koje potpisuju Boris Jakopović (Dr Myko San) i suradnici, međunarodno priznati znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci. Na pretkliničkom modelu uznapredovalog kolorektalnog karcinoma, utvrđeno je da Agarikon.1 i Agarikon Plus, složene kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva posjeduju snažna antitumorska svojstva koja ometaju procese nužne za rast i širenje tog tumora.

Jedan od glavnih utvrđenih mehanizama je takozvana specifična ciljana citotoksičnost prema tumorskim stanicama. Ta specifičnost je potvrđena i neškodljivošću istraživanih ekstrakata prema istraživanim zdravim stanicama. Na zdrave stanice preparati djeluju ne sprečavajući, već potičući njihovo dijeljenje (proliferaciju). Metodama molekularne biologije utvrđeno je da je izazivanje stanične smrti (apoptoze) kod tumorskih stanica jedan od glavnih mehanizama djelovanja istraživanih preparata. Iako je u navedenom radu prikazan samo učinak na stanice kolorektalnog karcinoma, u našem smo istraživanju potvrdili i iste ili slične učinke i na karcinomima dojke, gušterače, vrata maternice, pluća i jetre. Slični učinci koji su zabilježeni kod raznih tipova tumora posljedica su određenih zajedničkih obilježja svih tipova tumora, čime se razlikuju u odnosu na normalna tkiva.

Istraživanje na karcinomu debelog crijeva otkriva ključne imunosne antitumorske mehanizme djelovanja preparata iz ljekovitih gljiva Agarikon.1 i Agarikon Plus, koji dovode do značajno boljeg preživljenja i smanjenja tumora. Oni uključuju tzv. reprogramiranje makrofaga, ključnih imunosnih stanica kojima se oni ponovno aktiviraju te sudjeluju u uništavanju tumora. Utvrđeno je da su imunosni učinci posljedica visoke koncentracije beta glukana i drugih skupina tvari (poput polifenola i triterpena) iz gljiva te uključuju i povećanje proizvodnje interferona i drugih citokina, čime dolazi do aktivacije urođene i stečene antitumorske imunosti. Citokini su ključne molekulekoje aktiviraju sve imunosne stanice (poput limfocita), dok sprečavaju stvaranje drugih citokina koji blokiraju antitumorski imunološki odgovor.

Povećano preživljenje upotrebom Agarikon.1 i Agarikon Plus samostalno ili u kombinaciji dovodi do značajnog smanjenja stvaranja VEGF, ključne molekule koja potiče rast krvnih žila tumora. Time se onemogućuje proces daljnjeg rasta i metastaziranja tumora.

Antitumorski učinci Agarikon.1 i Agarikon Plus istraživani su i u kombinaciji sa standardnom kemoterapijom, te je ustanovljeno da mikoterapija može pojačati njezine učinke, te ublažiti njihove nuspojave. Primjenom bilo koje kombinacije preparata ne dolazi do genotoksičnog učinka na druge organske sustave.

Želite saznati više: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33126765/