Odlazak pionira

Vrijeme čitanja: 2 minute

Odlazak pionira

Potkraj prošle godine, nakon dugogodišnjeg mučnog hrvanja s teškom bolešću, u 80. godini života preminuo je dipl. ing. Vojislav Jurlin, jedan od pionira uzgoja ljekovitih gljiva u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Vojislav Jurlin prvi uzgajivač shiitake ljekovitih gljiva
Vojislav Jurlin
(1922-2002)

Rođen 1922. na otoku Prviću, već s tri godine ostaje bez oca, pa s majkom seli čak u okolicu Subotice. Kao srednjoškolac u Zemunu uključuje se u djelovanje napredne ljevičarske omladine, a već od 1942. bori se u partizanima. Nakon rata studira elektrotehniku u Zagrebu, gdje ostaje do kraja života. Dosta vremena provodi, međutim, “na terenu” širom Jugoslavije, vodeći ekipe “Nikole Tesle” (u kojem je proveo većinu radnog vijeka) za montažu telefonskih centrala. Uzgojem gljiva – iako nikada nije bio terenski gljivar – intenzivno se počeo baviti tek odlaskom u mirovinu.

Upoznali smo se prije dvadesetak godina, nakon što sam na jednu izložbu gljiva donio primjerke shiitakea iz našega početnog uzgoja. Za prvim razmjenama informacija i iskustava uslijedile su godine prijateljstva i suradnje. Našem interesu za ljekovite gljive, i usmjerenju na njihovu praktičnu primjenu, Jurlin je dao izuzetno značajan poticaj.

Prve stupiće zasijane micelijem shiitakea i prve sojeve micelija te čudesne gljive nabavio je iz SAD na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete godine. O pionirskom značenju njegova rada svjedoči i činjenica da je banci kultura gljiva koju je u Ljubljani utemeljila prof. dr. Aleksa Cimerman, jedinoj na području bivše Jugoslavije, i uključenoj u evropsku mrežu takvih banki kultura – sve prve sojeve shiitakea još početkom 80-tih poklonio ing. Jurlin!

Budući da je znao i/ili se služio s 9 stranih jezika (uključujući i “egzotične” kao što su mađarski, švedski i nizozemski), komunicirao je s uzgajivačima i ekspertima s raznih strana, odlazeći u svrhu razmjene i skupljanja iskustava u Njemačku, Nizozemsku i Italiju, a osobito u Mađarsku. Skupio je temeljni fundus literature o uzgoju gljiva, prvenstveno shiitake – američke, američko-kineske, japanske i njemačke monografije, zbornike s međunarodnih simpozija o uzgoju gljiva, svojstvima gljiva i proizvodima iz njih, neke još neobjavljene njemačke doktorske disertacije o uzgoju shiitakea, časopise i pojedine članke iz ove oblasti – od SAD do Kine i Japana… Nesebično je posuđivao literaturu ili dijelio kopije zainteresiranima, i neumorno poticao na praktičan rad na uzgoju gljiva.

Jurlin je proizvodio micelij shiitakea, kao i bukovače, te njima opskrbljivao, ali i instruirao i nadgledao velik dio “prvog vala” uzgajivača tih gljiva kod nas, surađujući na razne načine i s onima samostalnijima. Sam je eksperimentalno uzgajao shiitake, i stalno propagirao njihov uzgoj. U te je svrhe napisao i temeljne brošure o uzgoju shiitakea na drvu i na supstratu, koje su kolale umnožavanjem, i mnogima omogućile uspješne prve korake. Povijest uzgoja ljekovitih gljiva kod nas zaista je nezamisliva bez doprinosa Vojislava Jurlina.

<natrag na vijesti>

24.02.2003.