Česta pitanja i odgovori

Vrijeme čitanja: 10 minute

Česta pitanja i odgovori

Ako na Vaše pitanje ovdje nije odgovoreno, postavite pitanje, ili nas slobodno nazovite na telefon (01) 466 00 95 (pon-pet, 9-17 sati).

Kako do Myko San proizvoda

Pitanja o cijeni

Kontraindikacije, nuspojave, interakcije

Rješavanje problema

ornament

Adresa našeg prodajnog ureda je Miramarska cesta 109, 10000 Zagreb.

ornament

Prodaja radi svaki dan od 9-17 sati, osim subotom, nedjeljom i blagdanom.

ornament

Broj našeg telefona i faksa je (01) 466 00 95. U slučaju da zovete iz inozemstva koristite broj +385 1 466 00 95.

ornament

Naše poduzeće od 1990. godine proizvodi i prodaje ekstrakte i druge proizvode iz ljekovitih gljiva. Svi proizvodi rezultat su našega vlastitog znanja i razvoja, i proizvode se po našim vlastitim recepturama i metodama, utemeljenima na tisućljetnim iskustvima tradicionalne kineske i japanske medicine i suvremenim znanstvenim istraživanjima.

ornament

Na našim webstranicama nalazi se mnogo sadržaja o našem poduzeću, proizvodima, iskustvima i istraživanjima ljekovitih gljiva, kao i najnovije vijesti. Adresa glavnog website-a je zdravljeizgljiva.hr. Sadržaj je trenutno dostupan na hrvatskom, engleskom i slovenskom jeziku.

Važno: nekadašnja stranica mykosan.com (nedostupna na hrvatskom jeziku) prenamijenjena je u stranicu za kupce naših tabletnih proizvoda iz drugih zemalja.

ornament

Kako bismo odredili odgovarajući proizvod i optimalno doziranje, preporučljivo je poslati Vaše nalaze (otpusno pismo, patohistološki nalaz ili nalaz biopsije, te najnovije kontrolne nalaze – PET/CT, MR, CT,…) na e-mail

email-small

(kao slike s čitljivim tekstom) ili faksom na broj (+385)(1)/466 00 95. Na nalaze dopišite broj telefona za kontakt i tjelesnu težinu bolesnika, kako bismo odredili doziranje. Kada nalaze pregledamo, najčešće unutar 24 sati, mi Vas zovemo na broj za kontakt s našim prijedlozima, informiramo Vas o načinu upotrebe, cijeni, i odgovaramo na Vaša dodatna pitanja.

Nakon plaćanja dobivate preparate ili Vam ih šaljemo, ako ne živite u Zagrebu.

Tokom radnog vremena možete doći u naš prodajni ured ili nas nazvati telefonom za detaljnije informacije i upute za korištenje.

ornament

Vaši nalazi mogu nam pomoći kako bismo Vas mogli kvalitetnije savjetovati. Ako još nemate svoje nalaze, jer pretrage nisu gotove, a želite što prije započeti uzimati naše preparate, korisno je da nam date što više podataka.

Čim dobijete Vaše nalaze možete ih faksirati, poslati emailom ili donijeti osobno.

ornament

Nalazimo se u širem centru Zagreba, između Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hotela International i zgrade Hrvatske radiotelevizije. Na kontakt stranici imate kartu područja i link na Google Maps. Velike ceste u blizini su Vukovarska avenija, Slavonska avenija i Ulica Hrvatske bratske zajednice. U slučaju potrebe, kada ste u blizini, slobodno se javite telefonom za detaljnije upute.

ornament

Možda netko može osobno podići preparate za Vas. U tom slučaju, ako ste već uplatili na naš račun, javite nam tko i kada dolazi preuzeti preparate.

Ako to nije moguće, plaćene preparate možemo Vam poslati direktno na Vašu adresu kurirskim servisom. U tom slučaju, ako autoriziranu uplatnicu pošaljete do podneva, preparate šaljemo isti dan, a Vama najčešće stižu sljedećeg radnog dana. Cijena kurirske usluge ovisi o količini (težini preparata), a plaćate neposredno donosiocu pošiljke kod preuzimanja ili unaprijed (ovisno o kurirskom servisu).

ornament

Ukoliko ne možete doći osobno ili pronaći posrednika, preparate možete primiti korištenjem kurirskih službi. Oprez: korištenje njihovih usluga može biti veća od troška osobnog dolaska u Zagreb. Obratite se našim zaposlenicima u Prodaji za detalje i dogovor.

ornament

Slobodno navratite ili nazovite u Prodaju, Miramarska cesta 109, tel.(01) 466 00 95. Također, u svako doba možete nas kontaktirati porukom kroz kontakt obrazac ili putem naše Facebook stranice. U većini slučajeva mogu Vam mnogo pomoći i zaposlenici u Prodaji, pa im slobodno postavite Vaše pitanje telefonom tokom radnog vremena. U složenim situacijama zaposlenici u najkraćem mogućem roku kontaktiraju dr.sc. Ivana Jakopovića i dr.sc. Borisa Jakopovića.

ornament

Preparate možete platiti gotovinom, debitnom i kreditnom karticom (American Express do 6 rata; Diners, MaestroCard, Maestro i Visa jednokratno) ili uplatom na račun našeg poduzeća (u banci, pošti ili internet bankarstvom). Pravne osobe (poduzeća, ustanove, obrtnici) mogu platiti virmanom na temelju predračuna.

Ako ste izvršili uplatu na račun, molimo da nam faksirate ili pošaljete e-mailom autoriziranu uplatnicu (potvrdu uplate). Dobra je ideja i nazvati nas (+385 01/466 00 95) da provjerimo jesmo li primili čitljivu potvrdu, ako ste uplatnicu poslali faksom.

prodaja-email

Podaci za uplatu na račun:
IBAN/Žiro račun: HR3824850031100215217

ornament

Ukupna cijena preporučene upotrebe Myko San proizvoda može jako varirati ovisno o potrebama pojedinca – od vrste preparata, doziranja i preporučenog trajanja upotrebe.

Slijede cijene preparata u eurima i kunama (uključen PDV):
LENTIFOM (1 komplet, 14 dana) – 65,00 €
AGARIKON (1 komplet, 14 dana) – 119,50 €
AGARIKON PLUS (1 komplet, 14 dana) – 139,50 €
SUPER POLYPORIN (1 komplet, 14 dana) – 110,00 €
MYKOPROTECT (1 komplet, 14 dana) – 89,50 €
ARMILENT (1 komplet, 14 dana) – 35,00 €
NEUROMYKON (1 komplet, 14 dana) – 45,00 €
MYKOTONIK (1 komplet, 10 dana) – 15,00 €
MYKOMIX (1 komplet, 15 dana) – 39,50 €
DIMEMYKON (1 komplet, 20 dana) – 39,50 €
AGARIKON.1 tablete (90 tableta, 15-30 dana) – 63,00 €
MYKOPROTECT.1 tablete (90 tableta, 30 dana) – 52,00 €
OSTEOMYKON tablete (180 tableta, 30 dana) – 42,00 €

ornament

Cijena preparata određena je početkom 1990-ih i od tada nije mijenjana unatoč rastu ostalih cijena. Potrebno je ekstrahirati velike količine ljekovitih gljiva da bismo dobili dovoljno aktivnih tvari iz ljekovitih gljiva. Razlog tomu je što su glavne aktivne tvari u ljekovitim gljivama prisutne u vrlo niskim koncentracijama – samo u vrlo tankom staničnom zidu. To nam, zajedno s opremom i cijenom rada, ne dozvoljava smanjenje cijena.

Za ilustraciju koliko je mali udio aktivnih tvari u ljekovitim gljivama navodimo samo dva mjerenja japanskih znanstvenika:
(1) Chihara et al. iz Nacionalnog centra za rak u Tokiju utvrdili su da se iz 100 kg svježih shiitake gljiva ekstrahira svega 15 grama (tj. 0,015%) čistog lentinana (najvažniji beta glukan iz gljive shiitake; u Japanu je registrirani antitumorski lijek od 1985.), te
(2) Miyazaki i Nishijima s College of Pharmacy u Tokiju utvrdili su da ekstrakt suhe Ganoderme lucidum sadrži svega 2,5% polisaharida. GL–1, aktivna tvar koja u određenim dozama koči tumorski rast 98,5%, čini tek vrlo mali dio te količine.

U svjetlu navedenih podataka cijena Myko San preparata je razumna, osobito kada se u obzir uzme njihovo djelovanje. Mnogo je proizvoda na tržištu s nedovoljnim i neefikasnim koncentracijama aktivnih tvari iz gljiva, a čak postoje i kapsule suhih samljevenih gljiva. Iako jeftiniji, takvi su proizvodi bez značajnog učinka i suvišan trošak.

ornament

Točno je da na tržištu osim preparata iz ljekovitih gljiva postoje i tisuće drugih prirodnih proizvoda. Pregledate li medicinske i znanstvene podatke o tim proizvodima otkrit ćete da je većina njih nedovoljno (ili nestručno) istražena, a iskustva praktične primjene nisu dovoljno stručno valorizirana. Vrlo često proizvođači obećavaju više nego što zaista mogu ostvariti, služe se poluistinama, pretjerivanjima i demagogijom, i iskorištavaju medicinsku neinformiranost i neupućenost korisnika. Dobra je ideja provjeriti ime proizvoda i istraživača na Google Scholar-u, Google servisu koji indeksira znanstvene radove, i vidjeti koliko je zaista nešto proučeno.

S druge strane, nema ozbiljnog znanstvenog ili medicinskog izvora koji bi mogao takvo što reći o potencijalu ljekovitih gljiva (i opravdano proturječiti preko 50,000 objavljenih znanstvenih radova o ljekovitim gljivama, te više od 400 provedenih kliničkih istraživanja).

“Nije pametno platiti previše, ali je još gore platiti premalo. Ako nešto platite previše – izgubit ćete nešto novca, i to je sve. No, ako platite premalo, ponekad ćete izgubiti sve budući da kupljeni predmet ne može ispunjavati zadatak koji mu je namijenjen.
Zakonitosti ekonomije ne dopuštaju za malo novca dobiti puno. Ako prihvatite najnižu ponudu, morate uračunati i rizik u koji ulazite, a ako to činite – tada imate dovoljno novca za nešto bolje.”

– John Ruskin (engleski društveni reformator, 1819-1900)

ornament

Preparati se mogu koristiti gotovo u svim slučajevima bez opasnosti. Jedino u slučaju da ste alergični na gljive (što je vrlo rijetko) ne možete koristiti naše preparate. Preparate također ne treba koristiti tokom priprema za transplantaciju organa drugog davaoca, tj. za vrijeme tretmana imunosupresivima, a primjenu naših preparata preporučujemo tek nakon službenog medicinskog nalaza da je transplantacija uspjela.

ornament

Ako ste alergični na gljive (a to još ne znate), 15–30 minuta nakon uzimanja preparata možete zamijetiti neke od ovih simptoma: osip, svrbež, otok mekih tkiva (usana, jezika, grla), probavni problemi… Simptomi alergije javljaju se uvijek naglo i brzo nakon primjene.

Alergolog može otkriti jeste li alergični na gljive. Teške alergije na gljive gotovo su nepoznate i, obzirom na učestalost gljiva (osobito njihovih spora), obično su već poznate korisniku.

U 35 godina naše prakse nismo naišli ni na jedan slučaj opće odnosno teške alergije na gljive koje koristimo kao sirovine za preparate ili na naše ekstrakte iz gljiva. Probavne i velika većina drugih smetnji pokazale su se kao nuspojave kemoterapije, zračenja ili drugih farmaceutskih lijekova. Jedan broj ljudi s usporenom probavom („lijena crijeva“) negativno ocjenjuju ubrzanje sada normalizirane probave (iako je to zapravo pozitivna reakcija).

ornament

Djelovanje ljekovitih tvari iz gljiva detaljno je proučeno tokom posljednjih nekoliko desetljeća. Te tvari kemijski su vrlo stabilne pa ne dolazi do štetnih interakcija s drugim lijekovima, hranom i pićima.

ornament

Nema snažnih negativnih nuspojava kod pravilne upotrebe preparata. Veće doze tekućih preparata mogu izazvati pojačano mokrenje i pojavu mekše stolice.

ornament

Obavijestite ga, dobar liječnik bit će Vam zahvalan na informaciji, te će biti zainteresiran za dodatno upoznavanje s ovim oblikom biološke terapije.

Neki su liječnici svjesni ograničene učinkovitosti službenih lijekova i odobravaju korištenje neškodljivih prirodnih preparata. Neki su pratili uzimanje naših preparata kod svojih pacijenata (a neki i „na vlastitoj koži”) i uvjerili se u njihovu djelotvornost, pa svojim pacijentima sugeriraju da nam se obrate za pomoć. Pa ipak, većina liječnika još ne zna dovoljno o potencijalu ljekovitih gljiva u komplementarnoj terapiji.

Liječnici se, zapravo, često s pravom protive upotrebi određenih dijetetskih preparata. Opravdani razlozi protivljenja su što neki pacijenti na svoju ruku biraju neprovjerene preparate umjesto službenog liječenja, neki su štetni za zdravlje, a neki jednostavno nisu učinkoviti i predstavljaju nepotrebni trošak. Njihovo korištenje umjesto redovnog liječenja može značiti opasni gubitak dragocjenog vremena.

Upotreba ljekovitih gljiva izuzetno je sigurna. Ekstrakti firme Dr Myko San su provjereno vrlo učinkoviti, a mi ih uvijek preporučujemo koristiti zajedno sa službenom terapijom. Objavljena istraživanja pokazuju da su tada rezultati znatno bolji nego korištenje bilo koje metode zasebno (Jakopovich. New Dietary Supplements from Medicinal Mushrooms. IntJMedMushr., Vol13, br.3/2011., str. 307–13).

Stranica o koristima ljekovitih gljiva (indikacijama) pruža mnogo korisnih informacija, a posebno preporučujemo i linkove na nezavisne izvore koji analiziraju ljekovitost nekih vrsta gljiva. O ljekovitim je gljivama objavljeno preko 200,000 znanstvenih radova i preko 1,000 kliničkih istraživanja, a slični se preparati koriste kao prva crta obrane od tumora na vodećim klinikama u Japanu i Kini.

Liječnici imaju važnu ulogu u društvu i ako im pomognete da se informiraju o ljekovitosti gljiva postoji mogućnost da ćete, posredno, i drugima pomoći, a možda im i spasiti život. Riječima čuvenog dr. Atkinsa: „Vjeruju li liječnici u „medicinu utemeljenu na dokazima”, obavezuju se da u praksi provedu sve ono što znanost ustanovi korisnim za zdravlje.“

Ako ipak susretnete liječnika koji, unatoč svojem neznanju, nastupa isključivo negativno Vaše je pravo i naša čvrsta preporuka da potražite i drugo mišljenje.

ornament

Neki preparati su neutralnoga, a neki gorkastog okusa. Preparati imaju izrazitiji miris gljiva.

ornament

Nekim ljudima u početku preparati imaju neugodan miris, iako se većina brzo navikne. S obzirom na kemijsku stabilnost aktivnih tvari, slobodno ih pomiješajte sa vodom, sokom ili čajem. U slučaju da ste baš posebno osjetljivi, pritisnite nos dok pijete, ili popijte čašu vode ili soka odmah nakon korištenja preparata.

Nemojte miješati preparate sa mlijekom ili svježim mliječnim proizvodima.

Alkoholni ekstrakt Neuromykona ne miješati sa vrućim tekućinama!

ornament

Pojava mekše i učestalije stolice nije samo po sebi problem, već je često poboljšanje ranije usporene probave uzrokovane sjedilačkim načinom života. Proljev, ukoliko nije nuspojava lijekova ili drugih uzroka neovisnih o upotrebi naših preparata, može biti uzrokovan pijenjem veće količine preparata tokom nekoliko dana direktno iz hladnjaka. Iako otvorene boce moraju stajati u hladnjaku, izbjegavajte piti hladne preparate. Miješajte ih s toplijim pićem ili ih ostavite kraće vrijeme u čaši na sobnoj temperaturi.

U slučaju da je već došlo do problema, prepolovite količinu koju pijete do prestanka proljeva, a zatim nastavite normalno. Preporučljivo je također provesti kuru s nekim kvalitetnijim probiotikom. U preparatima nema tvari koje bi mogle djelovati purgativno i bez problema su ih pila i dojenčad i vrlo stari ljudi.

ornament

Povraćanje preparata gotovo nikad nije uzrokovano samim preparatima; vjerojatnije je to rezultat bolesti ili drugih terapijskih postupaka. Probajte piti manje količine preparata češće, a možete probati i 5 minuta prije uzimanja preparata na vrhu noža uzeti malo osušenog đumbira, koji snažno smanjuje osjećaj mučnine. U preparatima nema tvari koje bi mogle djelovati emetički i uspješno su ih, bez problema, pila i dojenčad i vrlo stari ljudi.

ornament

Stanje preparata lako je otkriti – jednostavno otvorite bocu i pomirišite. Pokvaren preparat ima vrlo snažan neugodan miris po pokvarenim jajima. Taj se miris ne može previdjeti. Inače preparati mogu varirati u boji, mirisu i okusu, ali to ne utječe na njihovo djelovanje i slobodno ih pijete.
Kvarenje preparata najlakše ćete izbjeći tako da otvorene boce držite u hladnjaku. Važno je prilikom upotrebe paziti da gumeni čep njegovom donjom stranom ne stavite na sudoper, stol ili drugu nesterilnu podlogu. Alkoholni dio Neuromykona neće se kvariti na sobnoj temperaturi, ali pazite da ne bude u vrućem prostoru – iznad 40°C jedan dio djelatnih sastojaka počinje se denaturirati.

ornament

Prilikom dužeg mirovanja preparata ponekad se zna dogoditi da se sitna vlakanca – koja su inače bogata korisnim aktivnim tvarima – spajaju u tekućini i stvaraju karakterističnu viskoznu ‘gljivu’. Da biste maksimalno iskoristili te tvari i lakše pili preparat potrebno je snažno promućkati bocu kako biste tu masu podjednako raspodijelili po boci.

ornament

U pravilu ne otkupljujemo gljive. Sirovine dobivamo iz organskog uzgoja iz Kine, koje su striktno kontrolirane, tako da zadovoljavaju uvjete čistoće i prehrambene ispravnosti vrlo strogih europskih standarda. Također, gljive koje sakupljamo u divljini, jer ne postoji metoda uzgoja ili organizirani uzgoj u potrebnim količinama, dolaze iz čistih područja Hrvatske, kao što su Gorski Kotar i Lika, a sabiru ih posebno obrazovani suradnici, striktno po dogovoru s našom firmom.

ornament

Želite li postaviti pitanje, to možete učiniti ovdje.