O poduzeću Myko San

Vrijeme čitanja: 2 minute

O poduzeću Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva

Dr. Ivan Jakopović stručnjak za ljekovite gljive
Dr. Ivan Jakopović

DR MYKO SAN – ZDRAVLJE IZ GLJIVA d.o.o. osnovali su 12. rujna 1990. godine dr. sc. Ivan Jakopović i Marija Jakopović. Poduzeće proizvodi dodatke prehrani i prehrambene proizvode iz jestivih i ljekovitih gljiva.

Tri su bitne komponente DR MYKO SAN – pristupa očuvanju ljudskog zdravlja:

Prvo, primjena ljekovitih gljiva kao prirodnih sirovina, samoniklih ili uzgojenih. Zbog toga u našim preparatima nema otrovnih ni drugih štetnih sastojaka, pa zato niti neugodnih nuspojava, pod pretpostavkom da kod korisnika ne postoji alergija na gljive.

Drugo, korištenje tisućljetnih iskustava tradicionalne kineske i japanske medicine, ali i korejske i drugih dalekoistočnih naroda, u kojima ljekovite gljive imaju prvorazrednu važnost, a medicinska praksa ih je provjeravala u ogromnim vremenskim i populacijskim razmjerima.

Treće, suvremena upotreba ljekovitih gljiva nužno se temelji i na suvremenim znanstvenim istraživanjima. Iskustva tradicionalne medicine već se više od pola stoljeća širom svijeta sistematski empirijski istražuju strogo znanstvenim metodama i mjerilima kemije i farmakologije, bioloških i medicinskih znanosti. Rezultati su izuzetno značajni, a primjena preparata iz ljekovitih gljiva u svjetskim se razmjerima sve više širi.

ornament

Osnivač poduzeća je dr. sc. Ivan Jakopović (kontakt Myko San i Ivan Jakopović), koji se gljivama bavi od 1980. g., proučavanjem ljekovitih gljiva od 1983. g., a njihovom praktičnom primjenom od 1989. godine. Član je International Society for Mushroom Science i New York Academy of Sciences, uredništva znanstvenog časopisa International Journal of Medicinal Mushrooms (New York), te International Scientific Committee redovitih globalnih znanstvenih konferencija o ljekovitim gljivama (IMMC).

ornament
dr. sc. Boris Jakopović

Dr. sc. Boris Jakopović, direktor istraživanja i razvoja, rođen je 1980. godine u Zagrebu, Hrvatska. Završio je dodiplomski i poslijediplomski studij na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao je obranom doktorske disertacije “Antitumorski mehanizmi biološki aktivnih spojeva ljekovitih gljiva na modelu kolorektalnog karcinoma” na Fakultetu biotehnologije i razvoja lijekova Sveučilišta u Rijeci 2021.

Autor je petnaestak originalnih znanstvenih radova objavljenih u vrhunskim svjetskim znanstvenim časopisima i prezentacija na međunarodnim znanstvenim konferencijama. Autor je poglavlja o proteomskim istraživanjima ljekovitih svojstava gljiva u knjizi “Mushrooms with Therapeutic Potentials: Recent Advances in Research and Development”, koju je 2023. objavio Springer Nature, jedan od vodećih svjetskih izdavača znanstvene literature.

Područja interesa su mu biologija i terapija raka, proteomika i sistemska biologija. Od siječnja 2022. član je uredništva International Journal of Medicinal Mushrooms (Begell House Publishing Company, SAD), te je član International Scientific Committee redovitih globalnih znanstvenih konferencija o ljekovitim gljivama (IMMC). Također je član Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR).

ljekovite gljive myko san