Kolorektalni rak i rak dojke: ljekovite gljive produljuju preživljavanje

Vrijeme čitanja: 3 minute

Dugoročni učinci korištenja preparata iz ljekovitih gljiva kod oboljelih od raka debelog crijeva i raka dojke

DSC_5806
Neven Jakopović prikazao je impresivne rezultate znanstvene studije 5-godišnjeg preživljavanja pacijenata s uznapredovalim i metastatskim rakom debelog crijeva i rakom dojke. Pacijenti koji su koristili velike doze ekstrakata ljekovitih gljiva kompanije Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva živjeli su mnogo dulje, i s boljom kvalitetom života.

(studija prezentirana na 6. međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama, Zagreb 2011.)

Kao nastavak studije o efektima mikoterapije kod pacijenata s rakom debelog crijeva i rakom dojke prezentirane na 4. međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama (Ljubljana 2007.), ova studija obuhvatila je 52 pacijenta s rakom debelog i završnog crijeva i 89 pacijenata s rakom dojke. Oni su koristili  Dr Myko San proizvode Lentifom, Super Polyporin i Agarikon 40–270 dana (70 dana u prosjeku), s povremenim uzimanjem Agarikona i Agarikona Plus nakon intenzivne mikoterapije. Pacijenti su imali intenzivnu mikoterapiju unutar razdoblja od siječnja 2005. do siječnja 2006. (istodobno sa standardnim onkološkim terapijama ili nakon njih), a praćeni su do kraja prosinca 2010. Analiza se temelji na službenim medicinskim nalazima iz bolnica u kojima su pacijenti primali standardnu onkološku terapiju i podacima dobivenima od pacijenata i njihovih bližnjih.

Pacijenti s rakom debelog crijeva (N=52)

Ova studija usmjerena je uglavnom na uznapredovale slučajeve raka debelog crijeva. Na početku mikoterapije 68% pacijenata bilo je u vrlo uznapredovanom 4. stadiju, a 26% u 3. stadiju.

Na sredini razdoblja istraživanja (kolovoz 2007.) 27 pacijenata bilo je živo, a 10 njih na završetku studije (prosinac 2010.).

Metastatski karcinom debelog crijeva najčešće metastazira u jetru i jako smanjuje stopu preživljavanja. Kad se metastaze pojave, kemoterapija ih može samo reducirati u oko 16% slučajeva, često uz ozbiljne hepatotoksične nuspojave (kao što su „sindrom plave jetre“ i steatohepatitis). U poduzorku  pacijenata s rakom debelog crijeva koji su imali metastaze u jetri, intenzivna mikoterapija dovela je do regresije u 20% slučajeva, bez ikakvih hepatotoksičnih nuspojava. (To zapravo ne iznenađuje, jer opsežna znanstvena evidencija pokazuje da ljekovite gljive ne samo da ne škode, već upravo štite jetru.)

Kad je u pitanju rak debelog crijeva, američka ukupna 5-godišnja stopa preživljavanja u vrijeme našeg istraživanja iznosila je 62% (izvori podataka: National Cancer Institute i American Cancer Society), što je bilo puno više u odnosu na svega 43% u Europi (European Journal of Cancer). Srednje preživljavanje oboljelih od raka debelog crijeva u SAD bilo je 29,2 mjeseca (od postavljanja dijagnoze), u usporedbi s 38 mjeseci kod pacijenata koji su koristili navedene Dr Myko San ekstrakte iz gljiva (računajući od početka intenzivne mikoterapije).

Izuzetna je razlika zamijećena kod pacijenata u 4. stadiju raka debelog crijeva (metastatski): 5-godišnje preživljavanje u SAD-u, uz korištenje standardne onkološke terapije, iznosilo je samo 5–8%, u usporedbi s 26,5% preživjelih pacijenata koji su intenzivno koristili ekstrakte iz ljekovitih gljiva. (Treba naglasiti da bi razlika bila još i veća da smo imali dostatne informacije o vremenu postavljanja dijagnoze, tj. da navedeni američki podatak ne kompariramo s učincima kemoterapije mjerenima od početka mikoterapije, dakle sa zakašnjenjem od 6–12 mjeseci!)

Pacijenti s rakom dojke (N=89)

Kod 42% pacijenata u našem uzorku primarni tumor bio je operativno odstranjen, dok je 56% bilo u stadiju 4 (najviše uznapredovali i prošireni stadij bolesti s najmanje jednom udaljenom metastazom).

Na sredini istraživačkog perioda (kolovoz 2007.), bilo je 50 pacijenata s metastatskim rakom dojke, a u vrijeme završetka istraživanja (prosinac 2010.) bilo je 21 živih.

Kemoterapija je primarni tretman za metastatski rak dojke, a dovodi do regresije metastaza u 1–3% slučajeva. Kod pacijenata koji su prošli intenzivnu mikoterapiju navedenim Dr Myko San ekstraktima iz gljiva registrirana je regresija metastaza u 20% slučajeva.

Stopa 5-godišnjeg preživljavanja pacijenata s metastatskim rakom dojke u SAD-u (računajući od postavljanja dijagnoze) bila je u to vrijeme 14% (Lippman, Harrison’s Principles of Internal Medicine, 2005.). Pacijenti koji su koristili  intenzivnu mikoterapiju ekstraktima iz gljiva imali su stopu preživljavanja od 20% (računajući od početka uzimanja ekstrakata iz gljiva, u većini slučajeva 6–12 mjeseci nakon postavljanja dijagnoze!).

Iako navedene rezultate treba i dalje provjeravati u novim humanim studijama, već i ova studija uvjerljivo ukazuje na najvažnije:

  1. Korištenje velikih doza ekstrakata iz ljekovitih gljiva dugo vremena potpuno je sigurno i neškodljivo.
  2. Početni učinci izrazito su vidljivi ubrzo nakon započinjanja mikoterapije (ukoliko ona traje barem 40–60 dana).
  3. Učinak je dozno-ovisan – s većim dozama i dužom primjenom postižu se i bolji rezultati.

Za više detalja pogledajte prezentaciju.

Vidi više:

Ljekovite gljive protiv raka crijeva i raka dojke (prva studija) | Zatraži besplatnu preporuku | Iskustva korisnika