Ljekovite gljive i njihova primjena

Vrijeme čitanja: 3 minute

Ljekovite gljive i njihova primjena:
Sadržaj i uvod

ljekovitost gljiva ganoderma lucidum, reishi u tradicionalnoj kineskoj medicini
Kineski mudrac drži u ruci gljivu Ganoderma lucidum
(Iz knjige Terryja Willarda ‘Reishi mushroom’)

Dr. Ivan Jakopović napisao je e-knjigu “Ljekovite gljive i njihova primjena” u prosincu 1999. godine. Za najnovije podatke i sadržaje pogledajte Myko San vijesti i zanimljivosti, video sadržaje, ili nam postavite pitanje.

SADRŽAJ:

UVOD

1. POVIJEST I TRADICIJA

Povijest i tradicija upotrebe ljekovitih gljiva. Početak znanstvenih istraživanja.

2. LJEKOVITE GLJIVA PROTIV RAKA

Istraživanja. Djelovanje. Klinička ispitivanja. Faktori rizika i prevencija.

3. LJEKOVITE GLJIVE PROTIV VIRUSA

Istraživanja na HIV/AIDS. Djelovanje. Povijest istraživanja i klinička ispitivanja. Opće antiviralno djelovanje protiv raznih infekcija. Hepatitis.

4. LJEKOVITE GLJIVE PROTIV BOLESTI SRCA I KRVNIH ŽILA

Ateroskleroza. Istraživanja i djelovanje. Kolesterol. Tlak. Prevencija i ublažavanje.

5. LJEKOVITE GLJIVE PROTIV POVIŠENOG ŠEĆERA I DIJABETESA

Istraživanja i djelovanje. Prevencija i održavanje.

ornament

UVOD

U prvobitnoj juhi stvaranja života – u praoceanu, prije možda milijardu godina, nalazili su se i preci (jednostaničnih) gljiva. Povijest života na Zemlji u punopravnoj je mjeri i njihova povijest: bez gljiva život ne bi mogao ni nasta(ja)ti, ni održavati se i razvijati. Jedino one i bakterije razgrađuju organske tvari uginulih biljaka i životinja u neorganske. One su, dakle, najstariji ekolozi. Bez njih ne bi bilo ni humusa, plodnog obradivog tla. Kruh naš svagdašnji, vino i pivo, ne bi bili mogući bez gljiva kvasnica. A u našem suvremenom dobu gljive – koje čine treće veliko carstvo života, pored biljnog i životinjskoga – stalno dobivaju na značaju u poljoprivredi, industriji, medicini…

Proizvodnja lijekova u suvremenom svijetu nezamisliva je bez tzv. nižih gljiva, osobito plijesni – od penicilina i mnogih drugih antibiotika nadalje. Nasuprot tome, ljekovitost pojedinih vrsta tzv. viših gljiva, prije svega iz reda Basidiomycetes, kao i mogućnosti njihove medicinske primjene, za službenu farmaciju i medicinu zapadnog svijeta praktično su nepoznata oblast. Dok je fitoterapija, znanstveno preispitana, već odavno priznata, pa čak i opet u modi, mikoterapija – shvaćena u najširem smislu kao iskustvena i znanstveno utemeljena praksa očuvanja ljudskog zdravlja, sprečavanja nastanka i razvoja bolesti, ali i neposrednoga stručnog liječenja gljivama i proizvodima iz gljiva, pogotovo onih bolesti s kojima službena medicinska rutina još ni izdaleka ne uspijeva izaći na kraj (maligne, virusne, kronične…) – još uvijek je suočena s anonimnošću, sumnjom, strahom i nevjericom. A iza poznavanja i upotrebe ljekovitih svojstava pojedinih vrsta gljiva stoje tisućljetna iskustva tradicionalne medicine, tisuće egzaktnih znanstvenih istraživanja i objavljenih znanstvenih i stručnih radova, stotine patenata, registrirani lijekovi (npr. u Japanu su lentinan i PSK registrirani lijekovi protiv raka još od sredine 80-tih godina i nalaze se po plasmanu među prvih 10 antitumorskih preparata na tome tržištu, s prometom od preko 400 milijuna dolara godišnje). Daleko od šarlatanskog negiranja uobičajenih sredstava i metoda znanstvene medicine, mikološki segment tradicionalne medicine i suvremenih znanstvenih istraživanja ozbiljno i odgovorno surađuje i doprinosi borbi za zdraviji i ljudskiji život pojedinca i zajednice.

Gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne protiv tumora i protiv virusa, tvari koje snižavaju kolesterol, sprečavaju začepljenje žila, reguliraju tlak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju razinu šećera u krvi, reguliraju probavu, poboljšavaju rad dišnih organa, djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju centralni nervni sistem na neškodljiv način, poboljšavaju seksualne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje… Prastara znanja o tim svojstvima gljiva i tisućljetne tradicije i iskustva njihova korištenja, preispituju i provjeravaju brojne ekipe eminentnih znanstvenika suvremenim istraživačkim metodama bar već pedesetak godina, danas već i upotrebom najsuvremenijih dostignuća visoke tehnologije. Tako se na djelu potvrđuje već poodavna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se za očuvanje zdravlja koriste sva provjerena medicinska iskustva i metode različitih civilizacija, a ne samo službene medicine Zapada.

na vrh

SLJEDEĆE: LJEKOVITE GLJIVE – TRADICIJA I ZNANOST…

ornament

Odaberi dio: 12345

Ljekovite gljive: tradicija i znanost – – Ljekovite gljive protiv raka – – Ljekovite gljive protiv virusa – –
Ljekovite gljive protiv kardiovaskularnih bolesti – – Gljive protiv povišenog šećera i dijabetesa