Gljive protiv starenja, zdravije starenje

Vrijeme čitanja: 3 minute

Gljive protiv starenja

Budući da se s mojih 68 godina osjećam još dosta mlad, nisam obraćao previše pažnje na učinke ljekovitih gljiva protiv starenja i za zdravije starenje (tj. uz bolju kvalitetu života), a za što postoje vrlo uvjerljivi dokazi. Poznati je francuski liječnik i farmakolog B. Donatini – još prije petnaestak godina u svojoj knjizi o ljekovitosti gljiva – procijenio da bi se širom upotrebom ljekovitih gljiva prosječni životni vijek u Francuskoj (oko 83 godina) mogao produžiti za desetak godina. Njegova je procjena potpuno točna, a osobito s obzirom da ljekovite gljive pomažu kod 3 glavna zdravstvena problema starije populacije: rak, virusne i druge infekcije, te krvožilne bolesti. Uspješna borba protiv tih zdravstvenih problema ključan je dio borbe protiv starenja.

ljekovite gljive protiv starenja, za starije starenje
Dr Bruno Donatini

Rak, infekcije i kardiovaskularne bolesti

Beta glukani i druge tvari iz ljekovitih gljiva snažno i neškodljivo poboljšavaju imunitet, te djeluju preventivno i terapijski protiv raka. Za prevenciju je korisno učestalo jesti gljive shiitake, brazilski šampinjon, bukovače…, dok je za terapiju neophodno koristiti visoke doze ljekovitih tvari iz gljiva u obliku ekstrakata. (vidi više: antitumorski učinci gljiva protiv raka pluća, dojke i debelog crijeva). Na taj se način može znatno produžiti životni vijek oboljelih, ali i zdravih starijih osoba, uz bolju kvalitetu života.

Isto vrijedi i za preventivno i terapijsko djelovanje aktivnih tvari iz nekih ljekovitih gljiva protiv infekcija koje uzrokuju

  • virusi (od hepatitisa i HIV-a do gripe i prehlade),
  • bakterije (uključujući i one već otporne na antibiotike) te
  • patogene gljivice.

Aktivne tvari iz ljekovitih gljiva pomažu sniziti kolesterol i trigliceride, sniziti šećer u krvi, normaliziraju krvni tlak i poboljšavaju cirkulaciju. Time

  • usporavaju starenje krvnih žila (arterioskleroza),
  • smanjuju rizik od krvožilnih bolesti, te
  • ubrzavaju oporavak ako se bolest ipak razvila (čak ubrzavaju i oporavak nakon moždanog i srčanog udara).

Čestom upotrebom gljiva shiitake, bukovače, puze, zec gljive i dr. u prehrani može se u značajnoj mjeri sprečavati i usporavati nastanak krvožilnih bolesti, a još je bolje koristiti specijalizirane proizvode kao što su Armilent, Mykomix i Dimemykon. To osobito vrijedi za one koji se oporavljaju nakon srčanog ili moždanog udara, ili pate od komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

Zdravije starenje: kako gljive mogu pomoći

Neki poremećaji direktno ugrožavaju život, drugi narušavaju kvalitetu života. Zdravije starenje možemo postići zdravijim načinom života.

Tvari iz nekih gljiva značajno a neškodljivo održavaju i poboljšavaju zdravlje mozga i cijelog živčanog sustava, pa čak usporavaju razvoj neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, razne demencije, multipla skleroza, …). Te su bolesti sve češće budući da su direktno povezane sa starenjem stanovništva, a današnja medicina u borbi s njima nije dovoljno uspješna.

Najnovija istraživanja potvrđuju da erinacini i dr. tvari iz nekih gljiva poboljšavaju provođenje signala u moždanim i drugim živcima, popravljaju oštećenja i čak potiču stvaranje novih neurona. Tako se usporava starenje živčanog sustava i njegova degeneracija, ali i poboljšava funkcioniranje osoba koje su već oboljele. Uz korištenje ljekovitih gljiva u prehrani (osobito samonikla gljiva resasti igličar, Hericium erinaceus), osobito su korisni specijalizirani proizvodi, kao npr. Neuromykon.

Tvari iz nekih gljiva u značajnoj mjeri

  • usporavaju prirodnu razgradnju kosti,
  • poboljšavaju stvaranje novoga koštanog tkiva i njegovu mineralizaciju,
  • pomažu i za očuvanje zglobne hrskavice,

pokazala su najnovija istraživanja ljekovitih gljiva za zdravlje kosti.

Sprečavanjem ili ublažavanjem osteoporoze i bolesti zglobova, što je vrlo povezano sa starenjem, smanjuje se rizik od lomova, a sve to usporava starenje i starima čini život lakšim i ugodnijim. Uz korištenje gljiva shiitake, zec gljive i dr. u prehrani, osobito je preporučljiv OsteoMykon, prvi preparat te vrste u svijetu.

Svi mi starimo, ali ne jednako. Zdravije starenje jednostavno znači lakši i ugodniji život.

ljekovite gljive pomažu protiv starenja i za zdravije starenje
Optimizam
(izvor: flickr// Samzse)

ornament

Svi navedeni ljekoviti učinci gljiva protiv starenja imaju i svoje temeljne stanične i molekularne mehanizme, koje otkrivaju mnogobrojna znanstvena istraživanja širom svijeta. Znatan dio njih se direktno bavi snažnim antioksidacijskim, imunomodulacijskim i drugim mehanizmima pomoću kojih polisaharidi, polifenoli (flavonoidi i dr.), triterpeni itd. iz određenih vrsta gljiva sprečavaju ili usporavaju degenerativne procese starenja i preranog umiranja stanica.

Dr. sc. Ivan Jakopović, iz teksta za časopis “Herbal Medika”, 2017