Rak debelog crijeva: liječenje prirodnim sredstvima

Vrijeme čitanja: 3 minute

Rak debelog crijeva – liječenje prirodnim sredstvima

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedna je od najčešćih vrsta raka kod oba spola, te zahvaća debelo crijevo (kolon) i/ili završno crijevo (rektum). U Hrvatskoj raste i učestalost (oko 3,000 tisuće novih dijagnoza godišnje) i smrtnosti (oko 1,500 osoba godišnje), dok SAD, Kanada i većina zemalja EU bilježi blagi pad smrtnosti. Službeno liječenje skromnog je učinka, uz značajno pogoršanje kvalitete života.

Rak debelog crijeva povezan je s prerađenom hranom i starošću – zato je ova bolest mnogo učestalija u razvijenim zemljama. Povećan je rizik kod onih koji imaju

  • oboljele u široj obitelji (genetska podložnost),
  • dugotrajne upale crijeva,
  • polipe,
  • prekomjernu težinu
  • manjak vlakana u prehrani, i
  • manjak fizičke aktivnosti.

Prvi simptomi su probavni poremećaji (zatvor, proljev), slabost i gubitak tjelesne težine. S obzirom na tako „obične“ simptome, pacijenti se obično javljaju tek u uznapredovaloj fazi, kada tegobe postaju izraženije, a izgledi uspješnog liječenja slabi. Prevencija ove bolesti, osim zdrave prehrane i adekvatne tjelovježbe, treba uključivati i preventivne preglede (test okultnog krvarenja, kolonoskopija) i testove (npr. iz krvi tumorski biljezi CEA i CA 19-9). To je osobito važno u rizičnim skupinama: starija dob (osobito 65+ godina), postojanje polipa ili bolesti u obitelji.

rak debelog crijeva simptomi kolorektalni karcinom
Rani znakovi raka debelog crijeva (kolorektalni karcinom) koje ne smijete zanemariti.

Kad je moguće liječenje je kirurško, jer kemoterapija tek marginalno povećava stopu preživljavanja. Najčešće metastazira u jetru (pluća ili kosti), što je inoperabilno i znači lošu prognozu.

Ljekovite gljive i rak debelog crijeva

Oboljelima treba sva moguća pomoć, a tu ima mjesta i za prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.

Uz standardno liječenje raka debelog crijeva velika većina oboljelih koristi i alternativnu terapiju, a ljekovite gljive tu svakako zaslužuju svoje mjesto. Beta glukani i druge tvari iz ljekovitih gljiva dokazano zaustavljaju rast tumora i smanjuju ga. Ti se učinci obično brže i lakše postižu uz onkološko liječenje, ali su mogući i nezavisno.

rak debelog crijeva liječenje
Pacijenti s rakom debelog crijeva uz onkološko liječenje koristili su i ekstrakte ljekovitih gljiva. Na slici su Trametes versicolor i shiitake (Lentinus edodes)

Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva „Dr Myko San“ kod 52 pacijenta s kolorektalnim karcinomom. Oni su, uz standardno liječenje, koristili i velike doze ekstrakata od 40 do 270 dana (prosječno 70), nakon čega je njihovo zdravstveno stanje praćeno tokom 5 godina. Dvije trećine pacijenata tretman je započelo u najtežem, proširenom stadiju bolesti (s udaljenim metastazama).

Ukratko, primijećeno je neškodljivo zaustavljanje rasta i širenja tumora, lakše podnošenje kemoterapije i zračenja, te veće preživljenje kod raka debelog crijeva ako se koriste Dr Myko San proizvodi.

usporedba prezivljenja rak crijeva
Preživljenje kod najtežeg proširenog stadija raka debelog crijeva: pacijenti koji uz standardnu onkološku terapiju koriste ekstrakte ljekovitih gljiva (plavi stupac– MT) imaju značajno bolje 5-godišnje preživljenje od onih koji koriste samo standardnu terapiju (crveni stupac – ST).

Primjena velikih doza ekstrakata iz gljiva značajno je održavala ili poboljšavala stanje bolesnika i podnošenje kemoterapije, te se tako održava ili poboljšava kvaliteta života oboljelih.

Ekstrakti ljekovitih gljiva su pokazali snažniju regresiju metastaza raka debelog crijeva nego sama kemoterapija, a sigurni su za jetru.

Poboljšano je i preživljenje. U metastatskom stadiju bolesti svega 5-8% pacijenata preživi 5 godina. Korištenjem intenzivne mikoterapije ta je stopa povećana na 26,5%. Dok je srednje preživljenje u svih oboljelih od ove vrste raka u SAD iznosilo 29,2 mjeseca, srednje preživljenje uz dodatak ekstrakata gljiva iznosilo je 38 mjeseci.

Oba smo podatka, u nedostatku domaćih podataka, usporedili sa znatno boljim američkim podacima, te smo vrijeme mjerili ne od postavljanja dijagnoze, nego tek od početka korištenja mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon prve dijagnoze), pa su realni rezultati zapravo još bolji!

Dugoročni efekti intenzivne mikoterapije također su pokazali da korisnici ovih preparata i u poodmaklim, čak i najtežim fazama bolesti, preživljavaju češće ili žive znatno dulje od onih koji imaju samo standardnu onkološku terapiju.

Više o raku debelog crijeva

Rak debelog crijeva Myko San tretman ljekovitim gljivama (kratkoročni rezultati)

Rak debelog crijeva Myko San tretman ljekovitim gljivama (dugoročni rezultati)