Povišeni šećer u krvi: dodatak prehrani za snižavanje

Vrijeme čitanja: 6 minute

Dodatak prehrani koji može sniziti povišeni šećer u krvi

Povišeni šećer u krvi i dijabetes

Povišeni šećer u krvi i dijabetes bolesti su kod koje glukoza u krvi prelazi normalne granice. Šećer dolazi iz prehrane i izvor je energije za cijelo tijelo. Nakon jela šećer u krvi poraste, na što gušterača luči inzulin. Inzulin pomaže glukozu prenijeti iz krvi do stanica, koje ju koriste kao gorivo. Naravno, nakon toga, razina šećera u krvi se snizi.

Kolika je normalna količina šećera/glukoze u krvi?

Normala3,9-6,0 mmol/L
Predijabetes6,1-6,9 mmol/L
Dijabetes7+ mmol/L

Tipovi šećerne bolesti

Dijabetes tip 1, “inzulinsko ovisni”, manifestira se kao povišeni šećer u krvi, a nastaje jer gušterača ne izlučuje dovoljno inzulina. Najčešće obolijevaju djeca i mlađe osobe, a bolest se razvija brzo. Imuni sustav ne prepoznaje, te uništava vlastite stanice koje proizvode inzulin (beta stanice u gušterači). Liječi se injekcijama inzulina.

Dijabetes tip 2, “stečeni dijabetes”, obuhvaća oko 90% svih slučajeva bolesti. I njega karakterizira povišeni šećer u krvi, ali do njega dolazi zbog smanjene osjetljivosti stanica na inzulin. Tada stanice ne absorbiraju glukozu iz krvi unatoč dovoljnoj količini inzulina.  Često tada gušterača pojačava izlučivanje inzulina, na uštrb zdravlja beta stanica – a kada se one “izmore”, bolest prati i smanjeno lučenje inzulina. Bolest se često razvija tokom više godina. Faktori rizika koji povećavaju učestalost dijabetesa tipa 2 su osobe koje

 • imaju preko 45 godina starosti,
 • imaju slučajeve dijabetesa u obitelji,
 • su pretjerane tjelesne težine,
 • nedovoljno fizički aktivne,
 • puše,
 • pate od predijabetesa.

Predijabetes je stanje bez izraženih simptoma kada je povišeni šećer u krvi iznad granica normale, ali ispod razine dijabetesa.

Posebna vrsta dijabetesa je gestacijski dijabetes, koji se ponekad javlja u trudnoći kod žena koje prije nisu imale povišeni šećer. Ako se ne liječi, značajno povećava rizik za komplikacije u trudnoći. Nakon trudnoće najčešće brzo prolazi – i često se ponavlja u sljedećoj trudnoći.

Povišeni šećer u krvi: simptomi, rizici, samopomoć

Tipični simptomi povišenog šećera u krvi su često mokrenje, česta i intenzivna žeđ i glad, gubitak težine, umor i rane koje sporo zarastaju. Budući da su u početnim fazama simptomi blagi ili ih nema, dijabetes je, uz visoki tlak, još jedna “tiha bolest”.

poviseni-secer-u-krvi-mjerenje
Povišeni šećer u krvi često nema izražene simptome, ali se može otkriti analizom krvi. Svi s tim poremećajem bi morali redovito pratiti svoju razinu šećera u krvi.

Neovisno o uzrocima, povišeni šećer u krvi i dijabetes oštećuju krvne žile i organe. Opasnost od bolesti srca i krvnih žila (uključujući moždani i srčani udar) se udvostručuje, a oštećuje se i mrežnica (što može dovesti do sljepoće), bubrezi (što ponekad zahtijeva transplantaciju), periferni živci (uzrokuje bolove, trnce, obamrlost), … Poseban problem su i rane, koje zbog slabe opskrbe hranjivim tvarima sporo zarastaju i lako se upale. Ponekad rane postanu kronične (ulceriraju), osobito na nogama, što može dovesti i do potrebe za amputacijom. Procjenjuje se da dijabetes skraćuje očekivani životni vijek za 10 godina.

Osobe s predijabetesom ili dijabetesom trebaju slijediti nekoliko osnovnih načela zdravog života kako bi lakše kontrolirali bolest i smanjili opasnost od komplikacija. To su osobito:

 • redovita kontrola razine šećera u krvi (samomjerenje)
 • redovito upražnjavanje adekvatne fizičke aktivnosti
 • zdrava prehrana i smanjenje prekomjerne tjelesne težine:
  • raznovrsna prehrana bogata cjelovitim žitaricama, povrćem, gljivama i voćem
  • manje porcije više puta dnevno
  • kontrola unesenih ugljikohidrata, osobito smanjenje šećera
  • smanjenje soli, masne hrane i alkohola.

Dijabetes i predijabetes izuzetno su česti. Pretpostavlja se da oko 10% odraslih boluje od povišenog šećera, ali i da 25-40% oboljelih to ne zna. Dijabetes se dijagnosticira jednostavnim krvnim testom – najčešće slučajno prilikom rutinskog krvnog testa.

Zapadna medicina službeno ne preporučuje dodatke prehrani. Ako koristite neki dodatak prehrani za dijabetes, trebali biste liječnika obavijestiti što uzimate, te nikako njime na svoju ruku zamijeniti službeno liječenje. Većina najpopularnijih dodataka prehrani za dijabetes ne utječe značajno na konvencionalno liječenje i uglavnom nema težih nuspojava. Glavni problem komplementarne medicine dodacima prehrane je određivanje učinkovitosti preparata: većina studija je mala (prema kriterijima kliničkih testiranja lijekova) pa rezultati nisu statistički vrlo pouzdani.

Najpopularniji dodaci prehrani za povišeni šećer u krvi su krom pikolinat, magnezij, omega-3 masne kiseline (riblje ulje), alfa lipoična kiselina (APA), koenzim Q10, cimet, češnjak, polifenoli (kojih ima u zelenom čaju, tamnoj čokoladi, crnom vinu, kao i nekim gljivama).

Dodatak prehrani koji može sniziti povišeni šećer

Dijabetičari i ostali kojima je povišen šećer u krvi trebali bi u prehranu uvrstiti i razne vrste jestivih gljiva. One su siromašne jednostavnim šećerima, a bogate dijetalnim vlaknima. Oboje usporava porast glukoze u krvi nakon jela.

Osim toga, neke vrste ljekovitih gljiva mogu normalizirati povišeni šećer u krvi kod dijabetičara, te im olakšati prelazak na zdraviji način života. Kod zdravih osoba i osoba s graničnim oblikom šećerne bolesti ljekovite gljive djeluju preventivno. Vrlo je važno napomenuti da je efikasno djelovanje gljiva potpuno neškodljivo i ne utječe na konvencionalno liječenje dijabetesa.

Kako gljive mogu sniziti šećer u krvi: od tradicionalne do znanstvene medicine

Tisućljetna iskustva tradicionalnih medicina Dalekog Istoka utvrdila su da gljive, korištene u prehrani, ali i u tradicionalnim lijekovima, normaliziraju povišen šećer u krvi. Osobito su se mnogo koristile shiitake, zec gljiva i Judino uho, ali i nejestive vrste kao Ganoderma lucidum (gljiva reishi) i Trametes versicolor.

Mnoge ljekovite gljive koje snižavaju povišen šećer dovoljno su istražene: stotine znanstvenih istraživanja potvrdila su hipoglikemijsko djelovanje većeg broja vrsta.

Najvažniji aktivni spojeva gljiva su polisaharidi (beta glukani, heterpolisaharidi, glikoproteini i dijetalna vlakna), lektini i terpenoidi. Oni direktno kontroliraju razinu glukoze u krvi

 • smanjenjem njene absorpcije iz hrane,
 • sprečavanjem oštećenja beta stanica (koje proizvode inzulin)
 • jačanjem oslobađanja inzulina,

te djeluju indirektno budući da

 • imaju snažne antioksidacijske učinke,
 • ublažavaju kroničnu upalu,
 • moduliraju metabolizam ugljikohidrata, i
 • reguliraju inzulinski-ovisne i inzulinski-neovisne signalne puteve koji njime upravljaju.

Unatoč dokazanoj vrijednosti djelovanja gljiva na regulaciju šećera, na zapadu se ta saznanja niti danas praktično ne koriste.

Kako kontrolirati i izbjeći komplikacije dijabetesa

Osim regulacije šećera u krvi, ljekovite gljive olakšavaju i čine efikasnijim ostale mjere regulacije dijabetesa:

 • zdrava su hrana (siromašna mastima i šećerima, a bogata vlaknima),
 • pomažu u kontroli tjelesne težine,
 • poboljšavaju metabolizam kolesterola i triglicerida,
 • poboljšavaju krvotok (kvalitetnija opskrba hranjivih tvari u tijelu, što npr. ubrzava zacjeljivanje rana),
 • povećavaju fizičku snagu i izdržljivost (olakšava fizičku aktivnost),
 • poboljšava podnošenje stresa, i
 • usklađuje i jača imunitet.

Na taj način, dodatak ljekovitih gljiva prehrani dijabetičara značajno smanjuje rizik od komplikacija šećerne bolesti.

Kako koristiti gljive?

I u našim krajevima raste velik broj vrsta sa antidijabetičkim učincima. Tu svakako treba uključiti jestive gljive modrikača, đurđevača, vodenasta panjevčica, Judino uho, zec gljiva, kovrčasta kokica, žuti kruh, velika gnojištarka, vilin klinčac, uzgojni i poljski šampinjon, shiitake i bukovače, te nejestive gube G. lucidum, T. versicolor i Inonotus obliquus.

Galerija gljiva

modrikaca-snizava-secer-u-krvi
Modrikača (Lepista nuda)
modrikaca-snizava-secer-u-krvi
protiv-dijabetesa-djurdjevaca
Đurđevača (Calocybe gambosa)
protiv-dijabetesa-djurdjevaca
snizi-secer-vodenasta-panjevcica
Vodenasta panjevčica (Psathyrella hydrophila =piluliformis)
snizi-secer-vodenasta-panjevcica
poviseni-secer-judino-uho
Judino uho (Auricularia auricula-judae)
poviseni-secer-judino-uho
zec-gljiva-za-dijabetes
Zec gljiva (Grifola frondosa)
zec-gljiva-za-dijabetes
kovrcasta-kokica-za-dijabetes
Kovrčasta kokica (Sparassis crispa)
kovrcasta-kokica-za-dijabetes
zuti-kruh-regulacija-secera
Žuti kruh (Laetiporus sulphureus)
zuti-kruh-regulacija-secera
coprinus-comatus-dijabetes
Velika gnojištarka (Coprinus comatus)
coprinus-comatus-dijabetes
za-poviseni-secer-vilin-klincac
Vilin klinčac (Marasmius oreades)
za-poviseni-secer-vilin-klincac
uzgojni-sampinjon-za-normalni-secer
Uzgojni šampinjon (Agaricus bisporus)
uzgojni-sampinjon-za-normalni-secer
poljski-sampinjon-antidijabetes
Poljski šampinjon (Agaricus campestris)
poljski-sampinjon-antidijabetes
shiitake-snizavaju-secer-u-krvi
Shiitake (Lentinus edodes)
shiitake-snizavaju-secer-u-krvi
bukovace-normaliziraju-secer-u-krvi
Bukovača (Pleurotus ostreatus)
bukovace-normaliziraju-secer-u-krvi
kako-sniziti-poviseni-secer-u-krvi-reishi
Reishi (Ganoderma lucidum)
kako-sniziti-poviseni-secer-u-krvi-reishi
puranov-rep-gljiva-za-dijabeticare
Puranov rep (Trametes versicolor)
puranov-rep-gljiva-za-dijabeticare
caga-za-sniziti-secer-u-krvi
Čaga (Inonotus obliquus)
caga-za-sniziti-secer-u-krvi

Važno upozorenje: samostalna berba i korištenje navedenih gljiva je na vlastitu odgovornost. Neke od ovih gljiva mogu imati nejestive ili otrovne dvojnike (slične vrste), pa je osim opreza preporučljivo konzultirati stručnjaka radi pozitivne determinacije.

Navedene jestive vrste gljiva korisno je uključiti u prehranu i redovito konzumirati. Najkvalitetnije vrste mogu se koristiti i kao dodatak prehrani za povišeni šećer u krvi. Naše višegodišnje iskustvo s Dr Myko San preparatom Dimemykon pokazuje da, uz lijekove i zdrav način života, ovaj dodatak prehrani znatno pomaže kontrolirati šećer u krvi i dijabetičarima omogućuje bolju kvalitetu života.

Dimemykon dodatak prehrani za povišeni šećer u krvi preporučujemo

 • dijabetičarima,
 • osobama sa predijabetesom, te
 • za prevenciju (osobito onima koji u obitelji imaju dijabetičare).

Zdravim osobama preporučljive su dvotjedne kure 1-2 puta godišnje, osobama s graničnim oblikom bolesti dvostruko češće, a to je praktično minimum za već oboljele. U posebno teškim slučajevima, a osobito ako je već došlo do komplikacija šećerne bolesti, moguće su i preporučljive specijalne dijete u trajanju od 3-6 mjeseci, pa i dulje.

Vidi više

Dimemykon: dodatak prehrani koji može sniziti povišeni šećer u krvi

Gljive protiv povišenog šećera i dijabetesa (iz e-knjige dr. Jakopovića: Ljekovite gljive i njihova primjena)

Postavite pitanje