Medicinske gljive pomažu protiv raka

Vrijeme čitanja: 3 minute

Humane kliničke studije potvrđuju

MEDICINSKE GLJIVE MOGU POBIJEDITI RAK

Solomon Wasser, stručnjak za medicinske gljive
Akademik S. P. Wasser, svjetski poznati autoritet za medicinske gljive

Više od 30 vrsta medicinskih gljiva – ako se učestalo koriste u prehrani – sprečavaju nastajanje raka. Beta glukani i druge aktivne tvari iz ekstrakata gljiva moćno su, a neškodljivo sredstvo u borbi protiv raka, odnosno za imunoterapiju tumora. To dokazuju iskustva od najstarijih vremena do danas, kao i deseci tisuća suvremenih znanstvenih radova o antitumorskim učincima gljiva. Najvažnija od nekoliko stotina kliničkih istraživanja na ljudima, njih čak 79, odabrao je i analizirao jedan od svjetskih znanstvenih autoriteta na tom području, akademik Solomon P. WasserInternational Journal of Medicinal Mushrooms (vodeći znanstveni časopis za medicinske gljive; travanj 2017).

Najbolji rezultati postižu se kombiniranjem primjene dijetetskih preparata i bioloških lijekova iz gljiva sa standardnim onkološkim terapijama. Tada se ukupni antitumorski učinak snažno pojačava, a štetne nuspojave kemoterapije, zračenja i kirurških zahvata ublažavaju. Zbog toga se kod oboljelih od raka znatno povećava stopa preživljenja, te omogućuje njihov dulji i kvalitetniji život.
(Vidi: Mogu li mi ljekovite gljive pomoći?)

Medicinske gljive i rak: klinička istraživanja

Evo kratkog izbora kliničkih istraživanja iz analize S. P. Wassera:

Nanba je u istraživanju na pacijentima sa uznapredovalim ili metastatskim rakom utvrdio da se korištenjem tvari iz zec gljive zajedno sa kemoterapijom postiže povlačenje tumora u:

  • 11 od 15 pacijenata sa rakom dojke,
  • 12 od 18 sa rakom pluća i
  • 7 od 15 sa rakom jetre.

Meta analiza 3 kliničke studije s ukupno 1094 pacijenta s rakom debelog crijeva pokazala je da PSK iz Trametes versicolor u kombinaciji s kemoterapijom značajno poboljšava ukupno preživljenje (Sakamoto i sur.).

Meta analiza 5 kliničkih studija s ukupno 650 oboljelih od raka želuca ustanovila je da pacijenti koji koriste lentinan iz gljive shiitake u kombinaciji s kemoterapijom žive znatno dulje u usporedbi s onima koji imaju samo kemoterapiju (Oba i sur.).

Studija na 36 pacijenata sa uznapredovalim rakom pluća koji su koristili ekstrakt Ganoderma lucidum zajedno s kemo- i radioterapijom pokazala je da ti pacijenti imaju bolje imunološke parametre od onih koji su imali samo standardnu terapiju (Gao i sur).

medicinske gljive spomenute u tekstu (foto)
Medicinske gljive Ganoderma lucidum, Lentinus edodes (shiitake) i Trametes versicolor

Studije na raku dojke

  • Deng-a na 34 pacijentice koje su koristile ekstrakt zec gljive,
  • Zhao-a na 48 pacijentice koje su koristile T. versicolor i
  • Suzuki-ja na 22 žene koje su koristile shiitake,

pokazale su mjerljivo poboljšanje imunosnih parametara i bolju kvalitetu života u usporedbi s pacijenticama koje su liječene samo kemoterapijom.

Dr Myko San studije na ljudima

Smatramo osobitim priznanjem to što je prof. Wasser u svoj izbor uvrstio i 3 naše kohortne studije na

koji su uz standardne onkološke terapije koristili i visoke doze složenih Dr Myko San ekstrakata iz ljekovitih gljiva. Pritom su – u usporedbi s pacijentima liječenima samo onkološkim terapijama – postignuti znatno bolji kratkoročni, srednjoročni i dugoročni rezultati.

Na kraju mikoterapije utvrđeno je nepromijenjeno ili poboljšano stanje kod 90% pacijenata s kolorektalnim karcinomom i 88% onih s rakom dojke. Kod pacijenata s rakom pluća registrirano je značajnije smanjenje veličine tumora, bolje opće zdravstveno stanje i bolje podnošenje kemoterapije.

Dugoročno praćenje tih pacijenata utvrdilo je povećanja 5-godišnjeg preživljenja u usporedbi sa primjenom samo onkološke terapije; za

  • metastatski rak debelog crijeva 26.5% nasuprot 5–8%,
  • metastatski rak dojke 20% nasuprot 14% i
  • metastatski rak pluća 18% nasuprot 2%. (4–godišnje preživljenje)
medicinske-gljive-protiv-raka
Ekstrakti medicinskih gljiva Dr Myko San snažno su povećali preživljenje pacijenata s rakom debelog crijeva i raka dojke, u odnosu na one liječene samo konvencionalnom terapijom.
Neven Jakopović, prezentacija sa 6. međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama (Zagreb, 2011)

Vidi više

Dr Myko San ekstrakti ljekovitih gljiva – najbolje istraženi proizvodi iz kategorije medicinskih gljiva.

Apstrakt članka (engleski) prof. Wasser-a
Na stranici je moguće kupiti i pročitati cijeli rad.

Myko San istraživanje I: rak debelog crijeva i rak dojke (kratkoročni rezultati)

Myko San istraživanje II: rak debelog crijeva i rak dojke (dugoročni rezultati)

Myko San istraživanje III: rak pluća

Ovo su istraživanja koja je izdvojio prof. Wasser u svojem radu. Na stranicama koje opisuju ova istraživanja dostupne su i prezentacije (engleski jezik, pdf) koje su predstavljene na konferencijama o medicinskim gljivama.

Postavite pitanje