Ljekovite gljive protiv korone

Vrijeme čitanja: 3 minute

Mogu li ljekovite gljive pomoći u borbi protiv koronavirusa?

Virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, poznatiji kao koronavirus obilježio je 2020. i 2021. godinu. Ovaj virus, donedavno nepoznat u ljudi, počeo se širiti golemom brzinom, uzrokujući velike zdravstvene i ekonomske probleme čitavom planetu.

S obzirom da niti razvijena cjepiva ne uspijevaju potpuno zaustaviti ovu pandemiju, znanstvenici širom svijeta istraživaju i razna sredstva iz prirode koja mogu pomoći u borbi s ovim virusom.

Već smo mnogo pisali o dokazanim svojstvima ljekovitih gljiva na jačanje imuniteta, te direktnom antivirusnom djelovanju nekih vrsta, ali donedavno nismo mogli znanstveno utemeljeno tvrditi da li i kako korištenje ljekovitih gljiva djeluje na koronavirus.

Vidi također: Naši protokoli kod virusnih bolesti

Mogu li dakle ljekovite gljive pomoći u borbi protiv koronavirusa? Sve je više pouzdanih znanstvenih dokaza koji upućuju da je tome tako.

Biljke, gljive i korona

Ljekovite gljive i koronavirus - Ganoderma lucidum

Neke ljekovite biljke, ali i više vrsta ljekovitih gljiva (poput reishi), privlače sve veću pažnju znanstvenika koji tragaju za novim terapeutskim sredstvima u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje sadašnju pandemiju. Kritički pregled najvažnijih vrsta u zajedničkom je radu nedavno objavilo 13 znanstvenika iz 11 zemalja u poznatom znanstvenom časopisu Phytotherapy Research (Wasser i sur.).

Rezultati istraživanja na ljudima

Korištenjem gljive G. lucidum (reishi) kod oboljelih od korone poboljšavaju se njihovi krvni nalazi (npr. eritrociti i trombociti), kao i imunosni odgovor organizma u borbi s bolešću (povećanje broja limfocita i podešavanje razine imunoglobulina)! To su utvrdili znanstvenici na 150 pacijenata iz bolnice u Mosulu, Irak. Njihov znanstveni rad objavljen je prošle jeseni u časopisu Systematic Reviews in Pharmacy broj 11/2020 (Obaid AL-jumaili i sur.).

Prirodne tvari protiv korone

Tvari iz Ganoderma lucidum (Reishi) imaju značajan anti-SARS-CoV-2 potencijal – utvrđeno je u upravo objavljenom znanstvenom istraživanju u kojem je ispitan učinak 3,000 potencijalnih prirodnih i sintetskih tvari, uključujući i gotovo 200 tradicionalnih biljnih lijekova, protiv uzročnika sadašnje korona pandemije. To znanstveno in vitro i in vivo istraživanje grupa tajvanskih znanstvenika objavila je u Proceedings of the National Academy of Sciences (Jan i sur.), časopisu Nacionalne akademije znanosti SAD-a, a koji je drugi najcitiraniji svjetski znanstveni časopis.

Imunomodulacijsko djelovanje shiitake

Jedan od najvećih problema kod oboljelih od koronavirusa je tzv. citokinska oluja, u kojem je imunosni odgovor pretjeran, pa obrambeni mehanizmi napadaju i ugrožavaju vlastiti organizam. Beta glukan iz gljive shiitake (Lentinus edodes) ima zaštitni učinak na stanice pluća, i može ublažiti citokinsku oluju te time spriječiti daljnje pogoršavanje bolesti. Do tih je rezultata došla grupa irskih znanstvenika, što je objavljeno prošloga ljeta u utjecajnom časopisu Science of the Total Environment (Murphy i sur.).

Ljekovita gljiva shiitake (Lentinus edodes)
Ljekovita gljiva shiitake (Lentinus edodes)

Urođenom i stečenom imunošću protiv virusa

Beta glukani, triterpeni i druge tvari iz ljekovitih gljiva pokazuju pozitivne učinke protiv virusa influence A (H5N1) i B kao i uzročnika pandemije COVID-19. Ti učinci proizlaze iz povećane aktivacije urođene i stečene imunosti, te sprečavanja nastanka povećane razine upale koja može dovesti do tzv. citokinske oluje. To je objavljeno u članku Phytotherapy Research (Brendler i sur.) sredinom prosinca 2020.

Bukovače za bolji imunitet

Neki polisaharidi iz gljive bukovače (Pleurotus ostreatus) smanjuju učestalost infekcija gornjih dišnih puteva i pojačavaju aktivnost obrambenih NK stanica. Zato neki znanstvenici smatraju – navodi se u članku objavljenom u srpnju 2020. u renomiranom časopisu Frontiers in Immunology (Rao i sur.) – da beta glukani iz gljiva mogu biti od vitalnog značaja u borbi sa sadašnjom pandemijom.

Gljive preporučljive kod upale pluća

Neki norveški znanstvenici procjenjuju da ekstrakti gljiva brazilski šampinjon (A. blazei), resasti igličar (H. erinaceus) i zec gljiva (G. frondosa) zbog snažnog, a neškodljivog protuupalnog djelovanja mogu imati preventivno ili terapijsko djelovanje u slučaju ozbiljne upale pluća koja često prati infekciju sadašnjim koronavirusom. To je jedan od zaključaka članka objavljenog u srpnju 2020 u Scandinavian Journal of Immunology (Hetland i sur.).